Akupunktur.se

Migrän

Migrän

Migrän huvudvärk drabbar oftast kvinnor än män. (ca 15 % kvinnor och 7% män) Huvudvärken är mycket svår, pulserande smärta och sitter ofta på ena sidan av huvudet men kan också sitta på båda sidorna. Det är vanligt att vara känslig för ljus och ljud under attacken som kan vara i ett par timmar.Många mår illa och kräks och då lättar huvudvärken något.

Orsaker

Orsaken till att vissa drabbas av migrän är inte helt klarlagda men det finns familjer där flera medlemmar är drabbade. Utlösande faktorer kan vara stress, dålig sömn, vissa starka maträtter och oregelbundna måltider.

Hormonella orsaker

Många kvinnor får migrän strax före menstruation eller under de första blödningsdagarna. Nivåerna på östrogen och serotonin sjunker i den perioden. Huvudvärken kan sitta i flera dagar och är återkommande. Migrän förekommer under graviditet och i klimakteriet. Den här typen av migrän kan framgångsrikt behandlas med akupunktur.

Behandling

Migrän kan behandlas med akupunktur. Studier visar att akupunktur har en bra effekt på huvudvärken.Man har jämfört med medicinskt förebyggande behandling med akupunktur.Akupunktur är utan biverkningar.

Varför hjälper akupunktur?

Känsligheten i nervsystemet minskar, känsligheten tror man vara orsaken till att man får migrän. Akupunktur sänker kroppens stressnivå, förbättrar djupsömn och balanserar hormoner.

Vilka behandlar vi?

Vuxna och barn som har diagnosen migrän. Hur ofta? En gång i veckan under 5-10 veckor.

Effekt och Resultat?

Effekten brukar komma snabbt och bli bestående. Färdigbehandlad är du när du är anfallsfri.

Patientfall 1.

Kvinna 56 år migrän återkommande sedan hon kom i klimakteriet. Har stressigt arbete som chef, problem med sömn och känner sig irriterad för det mesta. Har dagligen huvudvärk. Blir trött av sin medicin och känner att den inte heller hjälper längre. Är också rädd för biverkningar som den ger.

Behandlingsplan görs. Vi kommer överens om att börja med två akupunktur behandlingar i veckan tills hon är smärtfri och sedan fortsätta med en behandling i veckan. Efter första behandlingen berättar hon att hon kände sig lugnare, mindre stressad. Huvudvärken fanns men var mera hanterbar.

Hon upplevde förbättring efter varje behandling och efter fem behandlingar hade hon inte haft några anfall. Hon fortsatte gå på akupunktur då hon kände det var väldigt avslappnande och hon kunde dra av behandlingarna som friskvård.

Patientfall 2.

Flicka 11 år, kommer med sin far. Barnläkare diagnostiserat migränhuvudvärk. Föräldrarna själva positiva till akupunktur och vill att deras dotter skall prova. Behandlingsplanen är en behandling i veckan under en månad. Sedan utvärdering Upplever behandlingen som avslappnande, somnar under tiden. Inga migrän anfall under behandlingstiden och inga nya attacker sedan behandlingsperioden avslutades .

Patientfall 3.

Gravid v 20 med sitt första barn. Har haft svår migrän sedan grav v 10. Normal graviditet gällande blodtrycket och blodvärden. Hennes barnmorska på mödravården rekommenderat akupunktur. En behandlingsplan görs initialt 2 behandlingar i veckan sedan en gång i veckan tills huvudvärken är borta.

Efter första veckan mår hon mycket bättre, känner sig gladare och mera utvilad. Huvudvärken är lättare. Efter sex behandlingar avslutas akupunkturbehandlingen. Hon har varit anfallsfri sedan fjärde behandlingen.

Patienten återkom i slutet av graviditeten för förlossningsförberedande akupunktur. Födde en fin gosse, på beräknad dag i grav v 39+6.

Patientfall 4.

Kvinna 33 år. Normal menstruationscykel. Har återkommande svåra migränanfall varje månad sedan flera år. Tycker inte att medicinen hon fått hjälper och vill inte heller bli beroende av att behöva ta den hela tiden. Hon har också försökt att bli gravid sedan en tid och därför vill testa akupunktur som hennes läkare rekommenderat henne.

Vi gör upp en behandlingsplan på tre månader. Första prioritet är att bli fri från migrän, vill hon bli gravid kan hon planera att göra det samtidigt.

Behandling påbörjas vid mens dag ett, fem behandlingar före ägglossning och två efter. När nästa menstruation kommer har hon ingen huvudvärk längre. Vi fortsätter med akupunktur och lägger nu mera fokus på att få bra ägglossning och slemhinna i syfte på graviditet.

Patient ringer sedan att hon testat positivt, hon vill nu fortsätta gå på akupunktur för att minska stressen under tidig graviditet. Upplevde akupunkturen som otroligt avstressande

Tidsbokning

Vill du boka en tid?

Boka online eller ring oss på 070 - 490 79 39